lørdag 29. mars 2014

Skam av Mina Bai - om en ung innvandrerjentes kvaler

Dette er ikke en bok om hvorfor eller hvordan et menneske blir en asylsøker, men om følelsene som rører seg i Sara etter hun har fått fotfeste i det Norske samfunnet.

Iranske Sara er bare tjue år når hun flykter fra Iran og kommer til Norge. Alene og ny i landet prøver hun å tilpasse seg så godt hun kan mens hun samtidig forsøker å finne seg selv. 
Hun begynner å studere, får seg senere jobb og er stadig på søken etter den store kjærligheten. Men hvordan skal man klare å finne sin andre halvdel hvis man ikke helt vet hvem man selv er og hvor man hører hjemme?
I fortellingens nåtid har Sara bodd i Norge i 15 år. Hun jobber, bor i en kommunalbolig på Tøyen, og prøver desperat å få moren til landet. Fortiden og nåtiden hennes vikles inn i hverandre, og Sara er nødt til å ta et valg. Hvilken stemme skal hun lytte til, og hvem vil hun være?


Et kort kapittel forteller oss hvorfor moren til Sara bestemte seg for å sende jenta ut av landet, og omstendighetene rundt flukten til Norge. Det er i 1994 og uten mer om og men har hun fått oppholdstillatelse, skoleplass og et sted å bo. Det er ikke det boken skal handle om.

I sprang tilbake i tid lærer vi om forholdene i Iran før den islamske revolusjonen da det var Sjahen som regjerte. I løpet av noen veldig interessante sider helt i begynnelsen av boken fordoblet jeg mine kunnskaper om det som skjedde i landet på denne tiden. Dessverre, må jeg nesten si, det er heller ikke det boken skal handle om.
Skam handler om den religiøse stemmen som Sara har inni hodet sitt, som forteller henne at alt hun har lyst til å gjøre er synd. Selv etter hun har kommet til Norge er forvirringen stor, og hun klarer ikke legge fra seg det hun har blitt indoktrinert, gjennom hele livet. Boken har et veldig erotisk anstrøk, for Sara tenker på sex, menn, forhold og umulig kjærlighet hele tiden. Andre aspekter av livet som å lære seg språk, gå på skole, jobbe, finne seg et sted å bo, alle disse tingene får lite fokus, mens hennes famling og fundering rundt sex og mannfolk står i høysetet.

Smakebit: 
Hvis jeg skulle si at jeg kom fra Iran, forvekslet folk det ofte med at jeg kom fra Irak. Hvis ikke spurte de forferdet om Iran og atombomben. De spurte om islam, og om hvorfor jeg ikke drakk øl, og ølmaset og muslimmaset var som et vogntog uten ende foran meg. 
Jeg kjøpte meg vanligvis en Cola, for jeg elsket det. Cola symboliserte barndommen for meg, for Nanna pleide alltid å kjøpe en colaflaske til meg som belønning for å være snill jente.

En fin bok var det i alle fall, kanskje litt enkelt skrevet, men de mange kapitlene som er tydelig merket med sted og årstall gjorde boken lett å lese.

Forlag: Juritzen
Utgitt: 2014
Sider: 290
Kilde: Leseeksemplar

5 kommentarer:

  1. Denne har jeg også fått og likker på vent hos meg… Ha en fin helg Tine.:)

    SvarSlett
  2. Har ikke mottatt den for jeg får ikke bøker fra forlaget der lenger, men denne kunne jeg tenke meg å lese en gang så jeg noterer den bak øret.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har bedt om "fritak" kanskje? Det kommer mye derfra som jeg ikke har bedt om, men noen av dem har faktisk vært forbausende bra. Føler meg ikke like forpliktet til å lese og skrive om bøker som "bare ramler inn", men jeg kommer stort sett gjennom de fleste :)

      Slett
    2. Nei, jeg sendte mail til de når jeg var tenkt å slette bloggen i november, de ba meg ta kontakt igjen om jeg skulle ombestemme meg, hvilket jeg gjorde og siden har det ikke kommet en eneste bok derifra. Jeg har spurt etter et par bøker men får aldri svar på mailen jeg sender. Det går forsåvidt fint det altså men det er en del av bøkene deres jeg kunne tenkt meg å lest, men jeg skriver de opp slik at jeg husker på de til senere.

      Slett