søndag 27. april 2014

Hundre år med hodebry av Bernt Gran

Med hovedfag i historie, master i rettsvitenskap og daglig virke som journalist må Bernt Gran være den perfekte person til å guide oss gjennom utilregnelighetens historie.
Jeg er glad i historie, spesielt de tre siste århundrene i Norge og England, samt de to store krigene, finner jeg fascinerende.
Å lære om bakgrunnen for at ting i samfunnet vårt er som de er, synes jeg også er givende. Derfor ble Hundre år med hodebry en fulltreffer hos meg. Jeg har en sterk følelse av at denne vil havne på nominasjonslisten min for neste års Bokbloggerpris, sammen med Skammens historie som har noen få krysningspunkt med denne.

En oversiktlig innholdsfortegnelse viser oss at denne boken er ryddig og systematisk. Et fyldig forord og et eksempel før første del, setter oss rett i stemning for hva det er vi skal lese om. Gran bruker Breivik-saken som eksempel når han skal forklare den særnorske lovvarianten som kalles "det medisinske prinsipp". Dette dukket opp når utilregnelighetsspørsmålet skulle avklares i Breivik-saken. Boken handler ikke om denne saken, men bakgrunn for rettspraksis rundt tilregnelighetsspørsmål i Norge, Sverige, England og USA.
Hamsun, og hvordan han unngikk straffeforfølgelse etter krigen er spennende lesestoff, og jeg bestilte sporenstreks hans verk På gjengrodde stier, som skal være et bitende, ironisk og slagverdig angrep på behandlingen han fikk. Det blir interessant å se hva en mann med svekkede sjelsevner klarte å skrive om sin egen situasjon.

Smakebit fra boken:
Det medisinske prinsipp medfører i Norge at alle som får påvist en bestemt diagnose innenfor psykosebegrepet automatisk er uskyldige. Dette uavhengig av om lovbruddet er et utslag av psykosen eller ikke. Psykose regnes som en absolutt straffrihetsgrunn, på linje med at man ikke fengsler barn eller høygradig psykisk utviklingshemmede - eller dyr, snøras eller store bøler, for den saks skyld.

Det er interessant å lese at vi skal ikke lenger bort enn til Sverige før vi finner en annen tilnærming til spørsmålet om tilregnelighet og skyld. Med tv-bilder fra Breivik-saken surrende på netthinnen skjønner jeg nå mer av hva politikere, medisinere og justisfolk diskuterte, mens brorparten av befolkningen bare satt å sa, få ham i fengsel!

Boken anbefales på det varmeste, den er veldig lærerik og ga meg en helt ny forståelse for rettspraksis i Norge rundt dette spørsmålet. Pass på å få med deg Rose-Marie sin flotte omtale av boken!

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2014
Sider: 235
Kilde: Leseeksemplar

21 kommentarer:

  1. Intressant, det hade jag ingen aning om. Sedan kan man ju undra om någon som dödat någon, med vett och vilja, kan vara psykiskt frisk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Syk i hodet er vel alle som dreper, spørsmålet er om de er psykotisk. Det var veldig interessant å lære mer om dette

      Slett
  2. Spennende smakebit, dette er nok en bok med mange aha-opplevelser tenker jeg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. YNWA til dere også ;) Ikke lenge igjen til avspark nå :)

      Slett
  3. I dag er det flere intereessante smakebiter, ser jeg. Dette er nok en bok vi vil lære mye av å lese, og ikke minst er det godt å få flere innfallsvinkler i så biktige saker. Vi bør lese slike bøker også! Godt tips, Tine.

    SvarSlett
  4. Intressant ämne. Tack för tipset!

    SvarSlett
  5. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  6. Interessant bok! Takk for tips og smakebit, denne noterer jeg meg :)

    SvarSlett
  7. Jag är också intresserad av historia. Tack för smakbiten. Ha en fin söndag.

    SvarSlett
  8. Dette høres ut som en interessant og lærerik bok. takk for smakebiten og ha en fin søndag!

    SvarSlett
  9. Denne Må jeg få med meg skjønner jeg, tusen takk for smakebit og boktipd! Boken er notert! Ha en fin søndag:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bra, og jeg noterte meg din :) Håper du fortsatt har en fin søndag, jeg begynner å bli passe rød nå :)

      Slett
    2. Jeg har lest ferdig "min" bok nå, satt ute i flere timer i sted og det var bra varmt, litt farge men ikke mye. Gjemte meg jo bak solbriller og caps for å få lest.

      Slett
  10. Verkligen intressant ämne!

    SvarSlett
  11. Denne har jeg også på leselista mi etter hvert, men først skal Skammens historie leses av sakprosa.. Fin omtale og ha en god søndag.:)

    SvarSlett
  12. Många intressanta ämnen idag i smakbitarna. Tack för tips och smakbit! :)

    SvarSlett
  13. Jeg leser ikke mye sakprosa, men nå ser jeg stadig flere interessante titler rundt om. Kanskje er det flere bloggere som nå skriver om sjangen? Denne tittelen høres veldig interessant ut, ikke minst for å forstå hvordan dette med utilregnelighet er i rettssystemet. Tusen takk for smakebiten, Tine. Nyt søndagen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er vel stort sett altetende, og veldig glad i å lese gode bøker som utvider horisonten. Her hadde jeg mye å gå på, og fikk full uttelling :)

      Slett
  14. Takk for en entusiastisk omtale og påminnelsen om ei bok jeg har lyst til å lese- enda mer nå som du har strødd litt inspirasjon på leselysta!
    Nyt resten av søndagen!

    SvarSlett
  15. En intressant smakbit som väcker många funderingar. Tackar!

    SvarSlett