fredag 2. september 2016

I morgen vi ler av norske Namra Saleem

Namra Saleem er født og oppvokst på Sola. Hun er programleder i NRK og multiinstrumentalist i bandet Level & Tyson. Hun debuterte i år som forfatter med I morgen vi ler, en roman om å være ung og bli dradd mellom forventningene fra forskjellige kulturer.

Fra bakpå boken:
Samina er på vei til foreldrene sine med den fem år gamle datteren Selma. Hun har ikke sett dem siden de brøt med henne da de fikk vite at hun var blitt gravid med en ikke-muslimsk nordmann. Foreldrene fortalte andre pakistanere at datteren deres var død.
Vi får et innblikk i en ung kvinnes søken etter forsoning, etter at hun har tatt et oppgjør med en kulturell holdning hun ikke tror på. Hun har vokst og ser tilbake på alt som har vært og skjedd, blant annet i en videodagbok.
Samina har bygget opp motet for å kvitte seg med fortiden i håp om at fremtiden skal bli bra.
Dette er en svært aktuell samtidsroman om kulturforskjeller og toleranse, fortalt med en ung kvinnes stemme.

På meg virker det som forfatteren har mange likhetstrekk med hovepersonen i romanen, og den levende måten hun skildrer tanker og følelser rundt utfordringene Samina står overfor, bekrefter at hun har stor innsikt i problemstillingen.

Romanen er velskrevet til tusen, og bygget opp av flere innfallsvinkler. Nåtidshandlingen når Samina og lille Selma er på vei for å besøke foreldrene går sakte, og de er ikke fremme før ved bokens slutt. I kursiv får vi "se" Saminas videodagbok, som hun begynte å filme da hun var 23 år. Denne delen var det minst interessante, da hun her nesten utelukkende deler typiske tenåringsproblemer, noe som fort blir kjedelig.

Den delen som tar størst plass er fortellingen om familien deres. Det begynner med at de flytter fra Stavanger til Oslo, men handlingen tar oss med også til før denne tid.

I forhold til andre bøker jeg har lest fra innvandrermiljøet, utmerker denne seg på en positiv måte. Hovedpersonen er født i Norge, men til forskjell fra mange andre så vil hun være norsk, hun liker Norge og nordmenn, og forsøker etter beste evne å passe inn. Foreldrene presser de tre barna sine, så de skal holde på de pakistanske tradisjonene, og det gjør det veldig vanskelig for barna.

Forfatteren greier å få frem et tydelig og overbevisende bilde av hva som skjer når mennesker ikke får følge sitt hjerte og selv bestemme hvem en skal tilbringe livet med. Samina sliter med å finne seg selv, hun utfordres på det intime plan, og også yrkesmessig dras hun mellom det foreldrene vil hun skal velge, og det hun selv ønsker å holde på med. Storebroren og lillesøsteren har også sin plass i historien, og disses skjebne utfyller bildet.

Forlag: Tigerforlaget
Utgitt: 2016
Sider: 299
Kilde: Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Flott omtale, som gjør at boka frister. Får se om det blir en liten "åpning" utover høsten. God søndag, Tine!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha Åslaug, håper du får tid til å lese den :)

      Slett